Leta i den här bloggen

onsdag 15 september 2010

Var har debatten om integrationen tagit vägen?

Begreppet integration har blivit något som folk bara suckar åt när de hör det och ingen vill riktigt ta i den debatten. Handlar det om okunskap eller om en maktordning och strukturell diskriminering? Är det i så fall baserat på den ”etniska” bakgrunden? Hur gör vi för att fylla ordet integration med betydelse och innehåll?

Tanken av vårt samhälle är väl att alla har samma möjligheter,oavsett bakgrund, religion, ålder eller hudfärg och att alla invånare ska ha samma demokratiska rättigheter och inflytande. Men ger vi verkligen alla chansen att integreras och att komma in i arbetslivet?

De hetaste frågorna inför årets val verkar nästan uteslutande handla om ekonomin. När glömde vi jämlikhetsfrågan? Är det inte trots allt en viktig värdegrund för ett välfungerande samhälle? Det är dags att börja fylla begreppet integration med demokrati.

Att bortse ifrån diskussionen om invandrarnas situation handlar inte om att synen på dessa människor har ändrats utan om att integrationspolitiken har misslyckats. Jag kan tydligt se hur svenska ungdomar till stor del umgås med svenskar medans invandrarungdomar umgås med invandrare. Vi måste ta tillfället i akt och reflektera över de motsättningar som uppstår till följd av dessa grupperingar och minska barriärerna mellan dessa ungdomsgrupper. Vi behöver öka invandrarungdomars upplevelse av delaktighet och integration till det svenska samhället.

Jag ser att vi behöver öka kunskaperna och förståelsen av varandra och olika kulturer. Vi behöver öka förståelsen för språkets betydelse för integrationen och delaktigheten. Bara så undviker vi främlingsfientligheten och främjar solidariteten mellan folkgrupperna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar